tips om van je vliegangst af te komen

tips om van je vliegangst af te komen


 

tips om van je vliegangst af te komen

Sommige reizigers vinden vliegen het ergste op aarde. Hoewel het simpelweg wáár is dat vliegrampen een zeldzaamheid zijn, kan geen enkel goedbedoeld “Vliegen was nog nooit zo veilig!” een onrustige passagier echt geruststellen. Vliegangst, en angst in het algemeen, luistert niet naar ratio of logica. En ironisch genoeg is juist het feit dat vliegtuigen haast nooit crashen voor veel mensen zo angstaanjagend. Maar het vliegtuig is écht een van de veiligste vervoersmiddelen. In 2016 maakten meer dan 3,8 miljard passagiers samen 40,4 miljoen vluchten, terwijl er maar tien fatale ongelukken plaatsvonden.

We leggen hieronder uit hoe je van je vliegangst af kunt komen. Zo kan je zeker alles ontdekken en ervaren wat onze fantastische planeet te bieden heeft.

1. Wees niet bang voor turbulentie

We hebben zowel goed als slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws is dat er door klimaatverandering waarschijnlijk meer turbulentie ontstaat, waaronder de zogeheten ‘clear air turbulence‘ die vanuit het niets lijkt te ontstaan. Het goede nieuws: turbulentie is weliswaar onprettig, maar echt niet zo gevaarlijk als je denkt. Tijdens het schudden kan een vliegtuig namelijk maar maximaal zes meter ongewild bewegen. Nog zoiets: de vleugels zullen er echt niet door afbreken. Soms kan zware turbulentie wel voor verwondingen zorgen, dus zorg er altijd voor dat je je gordel omhebt als het desbetreffende lampje brandt en sowieso altijd als je op je stoel zit.

2. Wees ook niet bang voor andere dingen

Vliegen is net als zwemmen: er is een continue stroom van lucht en ‘gaten’ in de lucht bestaan niet (behalve dan die turbulentie, zie hierboven). En net zoals je niet uit een meer of zee kunt vallen, kun je ook niet uit de lucht vallen. Ben je bezorgd om de motoren? Die worden ontzettend vaak gecontroleerd en zelfs in het uiterst zeldzame geval dat ze allebei op precies hetzelfde moment zouden uitvallen, dan kan een vliegtuig op tien kilometer hoogte nog altijd zo’n 160 kilometer doorglijden om een noodlanding in te zetten. Tot slot, voor wie bang is dat iemand tijdens een vlucht plotseling de nooduitgang opent: wees niet bang, want er zit een slot op de deur en door het drukverschil binnen en buiten de cabine kan dit fabeltje nooit werkelijkheid worden.

3. Download een paar apps voor je vliegangst

Voor alles in het leven bestaat tegenwoordig een app en vliegangst vormt daar geen uitzondering op. De SOAR-app steunt je voor, tijdens en na een vlucht met video’s, informatie over turbulentie, een G-kracht-meter, weerberichten en nog veel meer. Ben je dol op statistieken, download dan de Am I Going Down-app. Die doet precies wat de titel belooft: je vult je vluchtinformatie in en ziet hoe groot de kans is dat je een ongeluk krijgt. Dat klinkt misschien behoorlijk morbide, maar aangezien vliegrampen zo zeldzaam zijn kunnen de statistieken heel geruststellend werken. Om aan te tonen hoe veelbetekenend de Am I Going Down-app is: als je van Londen naar New York vliegt, is de kans op een ongeluk 1 op meer dan 5.3 miljoen. Om op die precieze route te overlijden, moet je naar verwachting gemiddeld 14,716 jaar elke dag dezelfde vlucht nemen.

4. Leid jezelf af

Hoe minder je je bezighoudt met mogelijke risico’s, gekke geluiden en alle bewegingen die de stewards en stewardessen maken, hoe beter. Lees een boek of tijdschrift, speel een spelletje, kijk alle films die worden aangeboden en luister zo veel mogelijk naar je favoriete muziek. Zit er niks bij wat je leuk vindt? Slapen en eten zijn ook goede manieren om de tijd voorbij te laten vliegen.

5. Doe relaxoefeningen

Zelfs als je geen vliegangst hebt, kan je behoorlijk gestrest raken in die kleine stoelen met een gebrek aan beenruimte. Relax- en meditatieoefeningen kunnen dan superhandig zijn. Google ze eens (of zoek in de app store) en print ze uit. Zo kan je ze zelfs tijdens de take-off en landing doen. Ga regelmatig even wandelen als het ‘gordel aan’-lampje niet brandt, om je benen (en andere lichaamsdelen) te strekken.

6. Vertel het de crew of je medepassagier

Soms kan het helpen om je buurman, buurvrouw of het personeel te vertellen dat je bang bent. Vertel ze ook hoe ze je kunnen helpen: wil je alleen gelaten worden, moet iemand je herinneren dat je rustig moet ademen, of wil je graag dat iemand naar je vliegangst luistert. Stewards en stewardessen hebben ervaring in het geruststellen van bange passagiers. Zij kunnen tijdens de start en landing echter waarschijnlijk niet naar je toekomen om je te helpen (dan kan een behulpzame buur goed van pas komen).

7. Ga je angst te lijf met behulp van experts

Je kunt ook professionele hulp inschakelen door je vliegangst of claustrofobie met workshops en therapiesessies te lijf te gaan. Veel luchtvaartmaatschappijen proberen hun passagiers te ondersteunen door exposure therapy aan te bieden. Dit is een cursus waarbij je informatie krijgt over wat er in de cockpit gebeurt, of een echte vlucht maakt. Soms is het in de ogen kijken van je angst de beste therapie.

8. Focus op wat je in het vooruitzicht hebt

Denk ten slotte ook aan de geweldige tapasrestaurants die je in BRAZILIE gaat ontdekken, de overheerlijke sushi die je in Tokio te wachten staat of de koffie die je straks zult drinken tijdens het mensen kijken in Notting Hil, een rondreis in Ecuador… Het bevindt zich allemaal aan het einde van de reis die je nu even moet doorstaan – en waarvan je diep van binnen al weet dat hij het waard zal zijn.

 

 

Tags: Verhuizen naar Ierland - Transport naar Luxemburg - Verhuisfirma West-Vlaanderen - auto verkopen - opkoper auto's -

 

 

 

  

OVER ONS

  • Een concept van: SEObureau
  • Email: info@kempentransport.be
  • Website: https://www.kempentransport.be/
  • Tel: +32 (0) 48 72 60 703

RELEVANT 1

RELEVANTE BEDRIJVEN